Det kan være svært at gennemskue hvor stor lasthøjde man har på de enkelte transporttyper – linebaul vogne og distributionsvogne, og det kan også være forskelligt afhængigt af det pågældende land. Vi har derfor samlet en oversigt over optimal udnyttelse af vognlad.
Der er stor forskel på linebaul vogne (transporterer over større afstand) og distributionsvogne (transporterer lokalt).
En normal lasthøjde er i dag mellem 110 og 120 cm., for at passe til ramper/porte, og det giver en ladhøjde på op til 290 cm. i Danmark og det meste af Europa.
Ladhøjde og lasthøjde er dog ikke det samme, da der typisk går 10 cm. til opbygning – dvs. en potentiel lasthøjde på 270-280 cm.
Lasthøjden ved linehaul transport kan variere hvis der anvendes nedbyggede lastvogne, eller sættevogne med lav skammel, hvor lasthøjden kan øges til 300-310 cm.
Distributionsvogne har typisk en lasthøjde på mellem 220 og 240 cm. i Danmark og Norden, men den variere på øvrige nærmarkeder, typisk mellem 220 og 220 cm.
Ved en fuld vognbredde på 245 cm. vil udnyttelsen af hver meter vognlad være:
Lastehøjde på 240 cm. 5,9 kubikmeter
Lastehøjde på 250 cm. 6,1 kubikmeter
Lastehøjde på 260 cm. 6,4 kubikmeter
Lastehøjde på 270 cm. 6,6 kubikmeter
Det giver altså en forøgelse på ca. en kvart kubikmeter når højden øges med 10 cm., der svarer til ca. 3,4 kubikmeter for et helt læs.
Denne faktor er væsentlig ved linehaul transport, men ikke ved distributionsvogne da de ikke har samme krav til udnyttelsesfaktoren.
Distributionsvogne har dog højden som en begrænsende faktor, og du bør ved aftalens indgåelse sikre dig, at vognene har den nødvendige højde for at kunne transportere godset.
Et godt råd
Når du indgår en transportaftale bør du sikre dig at de rigtige lasthøjder bliver anvendt, så de ikke bliver en omkostning du ikke havde forventet.